+90 532 282 67 59

"Felaket başa gelmeden evvel, onu önleyecek ve ona karşı savunulacak gerekleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur."
(Mustafa Kemal Atatürk)

05 Şub 2025
0 yorum
638

6 ŞUBAT DEPREMİ ANISINA

DEPREM, KBRN, RİSK ALGISI

Deprem 6 Şubat depremi sonrası eskiye oranla daha fazla gündemimizde. Ben bu yazıyı yazarken Santorini deprem ve/veya yanardağ patlaması da gündeme geldi. Yazının yayınlanma tarihine kadar ne olur bilinmez.

Deprem başlı başına bir risk. Az çok anladık ve tehlikelerini biliyoruz. 1999 depremini de yakından yaşayan biri olarak yıkıcı etkilerini maddi ve manevi onarmanın kolay olmadığını görüyor ve yaşıyorum. Kaybettiklerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Deprem konusunda kurumlar ve bireyler olarak herkesin görevi var. Her birimiz görevimizi yerine tam getirsek ve şuurlu davranabilsek her şey daha kolay ve daha az hasarlı olacak. Toplum olarak ev ödevlerimizi daha iyi yapmak, fazlası ile yapmak zorundayız.

İnsan yaşamı için riskler sadece deprem değil.

Afetler ile ilgili bir önemli konu daha var ki henüz gündeme çok gelmedi. Bu önemli konu KBRN.   

KBRN nedir?

AFAD’ın web sayfasındaki tanımına göre, KBRN Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer kelime grubunun kısaltması olarak kullanılmakta. Genel olarak bu terim kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerin kasten veya kazaen yayılmasıyla oluşan, insan ve çevre sağlığı için zararlı, tehdit edici, tehlikeli durumları ifade etmekte.

Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer kaza veya saldırılarda da nasıl davranılması gerektiği bilmiyoruz.

Yani durum çok daha vahim. Yakın geçmişte bir Çernobil kazası olduğunu, yakın sınırımızda halka yönelik çeşitli tehlikeli gazlar kullanıldığını hatırlayalım. Dünyanın KBRN saldırı ve kaza listesi oldukça kalabalık.

KBRN ile ilgili konularda ne yapmamız gerekir? Bu konuda AFAD kurumlara eğitimler veriyor. Afetler konusunda daha çok gündeme gelmesi, sorgulanması ve öğrenilmesi gereken konu depremle birlikte KBRN konusudur.

KBRN Derneği

KBRN konusunu önemsemiş, dert edinmiş, konuyla ilgili bilgilendirme çalışmaları yapan Yönetim Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. Levent KENAR’ ın yaptığı aktif bir dernek var. KBRN Derneği.

Gönüllüsü olduğum ve çalışmalarına destek verdiğim bu dernek, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer savunma politikaları geliştirmeyi planlayan, kar amacı gütmeyen ülkemizdeki ilk ve tek sivil toplum kuruluşudur.

Derneğin Misyonu; Ülkemiz ve dünyadaki KBRN konusunda farkındalığı ve bilgiyi geliştirerek ve paylaşarak, bu alanda yeniliği teşvik ederek ilgili kurumsal, endüstriyel ve akademik paydaşlar arasında köprüler kurarak ulusal KBRN hazırlığı içerisinde bir sivil toplum kuruluşu olarak hizmet etmek.

 

Tehlike Ve Riskler Kapıda

KBRN konusuyla ilgilenmeye başladığınızda görüyorsunuz ki konu hakkında bilgimiz neredeyse hiç yok ve her an bu tür durumlarla karşılaşılabilir. Sadece kimyasal bulunduran, işleyen kurumların değil, her bir vatandaşın olası bölgesel ve ulusal tehlike karşısında ne yapacağını bilmesi, alarm çeşitlerini hafızasına kaydetmesi, ailece hazırlıklı olması gerek.

Günümüzde bu tür tehlikelere maruz kalmak işten bile değil. Eğer bu zamana kadar bu tür çok büyük bir tehlike yaşamadıysak ilgili devlet ve özel kurumların dikkati ve bilgisi sayesindedir.

Fakat artık bu konuları vatandaş olarak bizlerin de bilmesi, konuyla ilgili eğitimlere katılması, talep etmesi gerekiyor.

Çöpten kağıt toplayan bir kişinin, kurumlarda postayı kabul eden kişilerin, iş güvenliği kurallarına uymayanların bilgisizliği ve dikkatsizliğinin bir bölgeyi tehlikeye attığı örnekler de yaşanmış geçmişte. Yani “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için”. Çevre Mühendislerinin de iş yerinde atık yönetimi ve kimyasallar konusunda ayrı bir yeri var.

Günümüzde hayatta kalmak için günlük geçim derdi dışında ayrıca çeşitli tehlikelere karşı bilgili olmak, bu tehlikeleri ciddiye almak ve ders çalışmak gerekiyor. Bir kişinin bilgisizliği bütün bir bölge ve vatanı etkileyebilir. Bu konuda herkes sorumluluk hissetmek zorunda.

Sözün özü; Geç kalmadan, korkmadan, bilinçle, sorumluluk ve samimiyetle deprem ve KBRN konusunda sıkı ders çalışmamız lazım. Risk büyük.

Not: Bu yazı yazarı tarafından organik zeka ile yazılan özgün bir yazıdır.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./ Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: @tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan İnstagram:@mercantumay Linkedin:Tümay Mercan

 

YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece ozgurkocaeli.com.tr/ ’ye link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi takdirde kanuni işlem yapılacaktır.