+90 532 282 67 59

"Felaket başa gelmeden evvel, onu önleyecek ve ona karşı savunulacak gerekleri düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin faydası yoktur."
(Mustafa Kemal Atatürk)

27 May 2020
0 yorum
1748

Koronavirüs Salgınında (COVİD-19) Sağlık Personeli İçin Korunma Malzemeleri

Olası/kesin 2019-nCoV vakaları  (1 metreden daha yakında temas) için gerekli Kişisel Koruyucu Donanım(KKD) – Seviye D;

*Eldiven (TS EN 455)

*Önlük/Kıyafet

*Cerrahi maske (TS EN 14683 )

*N-95  (TS EN 149:2001 )

*Yüz koruyucu

*Gözlük (TS EN 166 )



Partikül Respiratörü (N95)
Avrupa Standardı; 2- 5μm partiküllere karşı koruma sağlar.

Cerrahi maskeler yüze tam oturmadığından ve 5μm’den daha küçük partikülleri tutamadığından aerosollere karşı kullanılmaz, kullanıcıyı sadece sıçramalara karşı korumaktadır. Oysa partikül respiratörleri, su, zararsız toz, nem ve partiküllere karşı koruma sağlamaktadır. (2-5μm arası)

COVİD-19 gibi hava yolu ile bulaşan enfeksiyonlardan korunmada partiküllerin %95’inden fazlasını filtre edebilme özelliğine sahip N95 (Avrupa Standartları) veya FFP2 (Amerika Standartları) tipi maskeler kullanılmalıdır.

KKD giyme (a) ve çıkarma (b) sırası

Kişisel Koruyucu Donanım giyilmeden ve çıkarıldıktan sonra mutlaka el hijyenine dikkat edilmelidir. Bunun için bol su ve sabun kullanılarak eller kuralına göre yıkanmalıdır. KKD çıkarılırken dış yüzeylerinin kontamine olduğu unutulmadan dikkatle çıkarılmalıdır ve tıbbi atık torbasına tüm malzemeler yerleştirilmelidir.

N95 Partikül Respiratörünün doğru takılması

Partikül filtreleri KKD içerisinde en önemli malzemelerden biridir. Tek başına anlam ifade etmeyeceği gibi, tüm malzemelerle beraber kullanıldığında oldukça etkin koruma sağlamaktadır. Doğru takılması, yanlardan hava almayacak şekilde yerleştirilmesi ve sakal hijyenine dikkat edilmesi en önemli noktalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kaynaklar:

  • KENAR L, çev. (2017). Kimyasal Savaş Yaralılarının Tıbbi Yönetimi İçin Pratik Rehber. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Uluslararası İşbirliği ve Yardım Bölümü Destek ve Korunma Kısmı.
  • Laboratuvar Güvenlı̇ğı̇ El Kı̇tabı , T.C Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 3.Bölüm, s.21-27.
  • BAŞUSTAOĞLU A.C, Klı̇nı̇k Mı̇krobı̇yolojı̇ Laboratuvarlarında Bı̇yogüvenlı̇k, Personeli Koruyucu Ekipmanlar ve Kıyafetleri, s.182-183.